זאת הכלכלה

הוצאות המדינה שוברות שיאים וההכנסות לא עומדות בקצב יעד הגירעון האופטימי נע בין 6% ל-7%, אבל בעולם פסימיים וצופים 9% בימי "הרפורמה המשפטית" שר האוצר היה בין מי שלגלגו על "תבהלת ההייטק" וכיום הוא מהלל את הקטר החבוט שמחזיק את המשק בחיים המשקיעים בעולם עדיין לא התייאשו מישראל, אבל האמון בשנתיים האחרונות בירידה מתמדת שומרים עם מצב המשק: הנתונים, התחזיות והעמדות של אנשי המקצוע והדרג הפוליטי

מאת מיקי לוי
עיצוב: נעם תמרי | צילום: רויטרס | 12.11.2024

קשה לנבא איך יגיבו בחברות הדירוג הבינלאומיות להכרזה הטרייה של שר האוצר על 2025 כ"שנת הריבונות ביהודה ושומרון", אבל אפשר לנחש שטוב זה לא יהיה. כלכלה - ויש להניח שבצלאל סמוטריץ' יודע זאת היטב - נשענת במידה רבה על אמון ואמינות. במקרה הספציפי הזה, לא ברור מה המסר שאמור לעבור למשקיעים הבינלאומיים: האם עליהם לחשוב שהאישיות הכלכלית הכי בכירה בישראל עסוק יותר במהלכים מדיניים שנויים במחלוקת מאשר בשמירה על חוסן המשק בזמן מלחמה? או שאולי זו הצהרה פוליטית ריקה מתוכן? מה אמורים לחשוב האנליסטים של חברת הדירוג S&P, שהשר עצמו הגדיר את הדוח שלה כמאוזן למרות הורדת הדירוג, ושמסיבה לא ברורה החליטה ממש לאחרונה לא לפרסם את הסקירה החצי-שנתית שלה על ישראל?

הקו החדש הזה של סמוטריץ' מצטרף לשנתיים של רטוריקה מלאת ביטחון ביחס למדיניות שלו. יש לזה ערך: שר אוצר שמשדר לעולם ביטחון בכלכלה שהוא מנהל יכול לייצר את האמון הנדרש כדי להביא לשגשוג. חשוב גם לציין שהשר בדרך-כלל מדבר ברהיטות ונוהג לנמק את דבריו, וגם שהוא מכיר בכך שהמלחמה החלה "במשבר אמון ענק", כדבריו. השאלה היא היכן עובר הקו בין ביטחון ליהירות ולחיבור אל המציאות - כי בדיוק בקו הזה נכנסת האמינות. האם, למשל, נכון היה לומר על החלטה של נגיד בנק ישראל שהוא "טעה בגדול"? או לצאת במכתב חריף נגד ראש אגף התקציבים ולהזמין אותו "להניח את המפתחות"

נכון שגם בקרב שרי אוצר קודמים נרשמו מחלוקות עם בכירי המשרד ובנק ישראל, אבל נראה שהשר הנוכחי - דווקא בגלל הרהיטות שלו והנגישות היחסית לציבור - עושה זאת באופן בוטה יותר. וחשוב יותר: בניגוד לכהונות הקודמות, ישראל מצויה למעלה משנה במלחמה קשה ובמשבר שהמדינה לא ידעה כמותו לכל הפחות 50 שנים. עד כמה הרטוריקה הזו משפיעה על האמינות של הכלכלה הישראלית? עובדתית, ישראל רשמה בשנה האחרונה הורדות דירוג אשראי חסרות תקדים עם השלכות קשות למשק.

אבל יש גם תשובה ארוכה ומורכבת, וכדי לנסות לפשט אותה בחרנו שישה מדדים כלכליים, ובכל אחד מהם הצלבנו את האמירות של שר האוצר עם העמדות של הגופים המקצועיים בארץ ובעולם, וכמובן עם הנתונים הזמינים. התוצאה, כצפוי בכלכלה, אינה חד-משמעית, ואת התשובה האמיתית נדע רק בדיעבד, שנים קדימה. מה שנשאר הוא לנסות להרכיב את התמונה, ולקוות לטוב.

מצב הגירעון

המדינה הגרועה במערב או "רק גרועה" ו-וויסקי לשר האוצר?

בעולם צופים שישראל תגיע ל-9% גירעון ב-2024. סמוטריץ' משוכנע שלא תעבור את ה-6.6%

ההתבטאות המפורסמת ביותר של שר האוצר בנושא הגירעון מגיעה מדיון בוועדת הכספים בספטמבר, שבו אמר סמוטריץ', כי הוא "מוכן להתערב על בקבוק וויסקי" שהגירעון לשנת 2024 יסתכם בפחות מ-6.6% מהתוצר. (השר הדגיש בזמנו כי יעד זה נקבע בתנאי שלא תתפתח מלחמה בצפון, כפי שקרה בדיעבד). בדיון במליאה הוא נימק את עמדתו: "כל מי שקצת מבין כלכלה יודע שגירעון הוא לא לינארי. למשל, בחציון הראשון של 2023 היינו בתקציב 1 חלקי 12, בקצב הוצאות מאוד-מאוד נמוך; השנה אנחנו עם תקציב בפועל מהיום הראשון. שנית, הרבעון האחרון של 2023 היה רבעון מלחמה עצים עם הוצאות מאוד-מאוד גדולות, לכן באופן טבעי הגירעון עולה. הוא מסתכל 12 חודשים אחורה. אבל הינה הספוילר: ברבעון האחרון, אוקטובר, נובמבר, דצמבר, אתם תראו את הגירעון מתכנס אל היעד שלו, של 6.6%". 

גירעון של פחות מ-6.6% הוא למעשה היעד שקבע משרד האוצר, וזו הייתה גם התחזית שהביא נציג אגף התקציבים בדיון בוועדת הכספים: "גרעון נמדד על פני 12 חודשים", אמר, והוסיף כי גם נוכח הימשכות המלחמה, האוצר עומד מאחוריי התחזית שהציג. אלא שהדיון הזה התקיים ביוני, לפני פתיחת החזית הצפונית, ונציג האוצר בעצמו סייג, כי "המצב יכול להשתנות אם תתפתח לחימה מאוד עצימה בגבול הצפון או בגזרות נוספות, אז במידת הצורך נבוא עם שינויים". עד כה, לא ידוע על עדכון של היעד. בתחזית בנק ישראל מאוקטובר האחרון ישראל צפויה לסיים את 2024 עם גירעון של 7.2%. 

בקרן המטבע הבינלאומית (IMF) משרדים פחות אופטימיות. לפי דיווח בכלכליסט, ב-IMF חוזים למדינת ישראל גירעון של לא פחות מ-9% בשנת 2024 - הגבוה ביותר במדינות המערב. לשנת 2025 חוזה קרן המטבע גירעון של 5.4%, גבוה משמעותית מ-4%, היעד שהציב שר האוצר לשנה זו.

מצב הקופה

ישראל לא עומדת בקצב ההוצאות

הכנסות המדינה ממסים בהתאוששות לרמות שלפני המלחמה, ההוצאות לעומת זאת בשמיים

בטור שפרסם שר האוצר באתר "ערוץ 7" באוקטובר האחרון, הוא התגאה - ובמידה רבה בצדק - בעלייה בהכנסות ממסים: "הכנסות המדינה ממסים גבוהות ביותר מ־25 מיליארד שקלים מהתחזית שהנחנו בבסיס תקציב המלחמה המתוקן לשנת 2024".

בתחזית המאקרו-כלכלית שפרסמה חטיבת המחקר בבנק ישראל באוקטובר האחרון, מתייחסים לגידול בהכנסות: "תחזית ההכנסות לשנת 2024 עודכנה כלפי מעלה לאור גידול מהיר מהצפוי בהיקף ההכנסות בפועל שממתן את עליית הגירעון". אבל זה לא סוף פסוק. בסקירה של בנק ישראל מבהירים, כי "התחזית נבנתה תחת ההנחה כי הממשלה תבצע התאמות תקציביות" וכי "הנחת העבודה שלנו היא כי ההתאמות יתחלקו במידה דומה בין צד ההוצאות וההכנסות בתקציב". ללא ביצוע התאמות אלה, מסכמים בחטיבת המחקר, "יחס החוב הציבורי ימשיך לגדול בטווח הבינוני".

באגף הכלכלן הראשי מכנסים מדי תקופה את "פורום הקונצנזוס", המאגד מומחים בתחום המאקרו-כלכלה הן מהמגזר העסקי והן מהמגזר הציבורי. במסמך שפרסם הפורום ביולי האחרון, התייחס להיבט ההכנסות כך: "קיים חשש לדחייה מתמשכת של צעדי התכנסות בצד ההכנסות, דבר שעשוי לצייר את הדינמיקה הפיסקאלית הכללית כבעייתית. לדעת המומחים דרושה הכוונה ברורה יותר מצד קובעי המדיניות בנוגע לצעדים והמהלכים הכלכליים שבאופק, הכוונה שתשרה ביטחון וודאות גדולה יותר שהשוק מצפה לה".

מצב ההייטק

הקטר החבוט שוב מציל את המשק

בשנת "הרפורמה המשפטית" סמוטריץ' גימד את "תבהלת ההייטק". כעת הוא נאחז בו

במאמר שפרסם באתר "ערוץ 7" התגאה סמוטריץ' בחוזקו של ההייטק הישראלי: "ההייטק מסיים את שלושת הרבעונים הראשונים של שנת המלחמה בהיקף גיוסים גבוה ב־32 אחוזים יותר מהיקף הגיוסים בתקופה המקבילה אשתקד - 7.2 מיליארד דולר. ב־12 החודשים שחלפו מאוקטובר לאוקטובר, גייס ההייטק הישראלי יותר מ־9 מיליארד דולר, מקום שלישי מבין ההאבים בכל העולם, שלישי רק לעמק הסיליקון ולניו יורק".

לפי הדוח האחרון של רשות החדשנות, הנתונים האלה נכונים ומרשימים במיוחד לאור המלחמה. מהצד השני, ראוי להזכיר את דבריו של שר האוצר בזמן "הרפורמה המשפטית", והטענה שהיא מאיימת על ההייטק הישראלי: "אני לא רוצה להיכנס לתבהלות על ירידה בהשקעות בהייטק", אמר סמוטריץ' בזמנו בדיון בכנסת. " יש ירידה בהשקעות אבל היא קיימת בכל העולם, כי נגמר עידן הכסף הזול. אבל גם אם תהיה ירידה או פגיעה בסטארט-אפים בגלל הרפורמה, זה לא ישפיע על ירידה בהכנסות המדינה בשנות התקציב 2023-2024".

ביולי 2023, כשלושה חודשים לאחר אמירתו של שר האוצר על "תבהלות על ירידה בהשקעות בהייטק", הזהירו במחלקת המחקר של בנק ישראל: "בתקופה האחרונה אנו עדים לירידה בהיקף הגיוסים להשקעות בחברות הזנק בישראל. ירידה זו ככל הנראה חזקה מהירידות בהשקעות הזנק בעולם, שאף מתאוששות במידה מסוימת בניגוד להשקעות ההזנק בישראל. אמנם מדדי הפעילות השונים בתעשיית ההייטק בישראל מצביעים על התמתנות קלה בלבד, לאחר קצב צמיחה גבוה ב-2022, אך המשך ירידה בהשקעות ההזנק מהווה סיכון לתחזית הצמיחה".

בניגוד לטענת שר האוצר באפריל 2023 (ובהתאם להתגאות שלו בהישגי ההייטק בחודש האחרון), מגזר ההייטק תופס נפח משמעותי בכלכלה הישראלי: הוא מהווה 20% מהתוצר, 36% מתשלומי מס הכנסה, 40% מהצמיחה ויותר מ-50% מהייצוא - וכל זאת לעומת קצת יותר מ-11% מסך העובדים במשק. בנוסף, הכנסות המדינה ממסים ישירים כן נפגעו בתקופה שאליה התייחס השר: לאחר זינוק בשנים 2021-2022, שחופף לזינוק בהשקעות בהייטק, שיעור ההכנסות ממסים ישירים כאחוז מהתוצר ירד מ-14.2% בזמן כינון הממשלה בינואר 2023, ל-13% באוקטובר 2023, ועד ל-12.4% ביולי 2024. כאמור, בחודשים האחרונים חלה עלייה מעודדת.

מצב המטבע

השקל נחלש אבל לא מתרסק

בשיא המלחמה השקל נחלש ועבר את ה-4 שקלים לדולר. קודם לכן הוא עמד על כ-3.5 שקלים לדולר

בראיון החודש לעיתון "מקור ראשון" אמר סמוטריץ', כי "השקל חזק, הוא נסחר ברמה גבוהה יותר מאשר לפני המלחמה". 

בתחזית המאקרו-כלכלית מאוקטובר האחרון, מזכירים בחטיבת המחקר של בנק ישראל כי קיים סיכון "שהממשלה תבצע באופן חלקי בלבד את ההתאמות הפיסקליות הנדרשות, בפרט על רקע עלייה אפשרית נוספת בהוצאות המלחמה ובהוצאות הביטחון הפרמננטיות". מצב כזה, נכתב בתחזית,  יכול להביא ל"מצב כזה עלול להוביל לפגיעה בתוואי הצמיחה של המשק גם בטווח הארוך, להיחלשות השקל ולהתגברות הלחצים האינפלציוניים, שגם יתבטאו בריביות גבוהות יותר".

בספטמבר 2023, לפני המלחמה, שיעור האינפלציה עמד על 3.8%, גבוה יחסית לישראל (אבל עדיין נמוך ביחס לאינפלציה בעולם). במהלך חודשי המלחמה הראשונים האינפלציה ירדה ל-2.5%, ומאז פברואר החלה לטפס שוב. בנק ישראל חוזה אינפלציה של 3.8%, גבוה מהתחזית של 3% ביולי, "בין היתר בשל עדכון ההנחות לגבי עצימות המלחמה".

השקל, כמו שאמר השר לאחרונה, אכן חזק, וכוחו אף מתברר ביתר שאת מול התחזקות הדולר אחרי ניצחון טראמפ בבחירות האמריקאיות. השאלה היא לאיזו תקופת זמן משווים: לפני כינון הממשלה בסוף 2022 עמד הדולר על 3.53 שקלים ומאז הוא טיפס ל-3.80 שקלים זמן ערב המלחמה - וגם חצה את רף ה-4 בחודש הראשון שלה (כיום הוא נמצא ב-3.74 שקלים). חשוב לציין שישנם גורמים רבים לתנודות בשערי מטבע, בהם אירועים בינלאומיים והחלטות ריבית, וכן שהתחזקות הדולר מול השקל החלה כבר בתקופת הממשלה הקודמת.

מצב ההשקעות

ירידה באמון העולם מאז כינון הממשלה

ברבעון האחרון יש סימני התאוששות, אבל השנתיים האחרונות בעיקר בסימן ירידה

בנאום במליאת הכנסת בתחילת ספטמבר נשמע סמוטריץ' אופטימי לגבי מצב ההשקעות הזרות בישראל: "אני חושב שבסוף בסוף בסוף, מעבר לפוליטיקה, משקיעים מסתכלים על מספרים, הם רואים את העוצמה של הכלכלה הישראלית ואת המספרים שבה, הם רואים את ההתנהלות האחראית שלנו – שוב, בתקציב האחראי שהעברנו ב-2024, התקציב המתוקן". 

בניגוד לתגובתו על הדוח של חברת הדירוג מודי'ס, על הדוח הדוח של חברת הדירוג S&P אמר שר האוצר כי הוא "מאוד מאוזן", ואכן אפשר למצוא בו, בין היתר, נקודות חיוביות ביחס לחוזקה, לגמישות ולגיוון בכלכלה הישראלית. אלא שהחברה בכל זאת הורידה את הדירוג של ישראל והציגה תחזית שלילית (נכון לאוקטובר 2024). "אנחנו צופים שעלייה באיומי הביטחון תפחית את ביטחון המשקיעים והצרכנים", נכתב בדוח, וכן: "התרחבות של מבצע קרקעי בלבנון, שתדרוש גיוס מילואים גיוס מילואים עלולה גם היא להגביל התאוששות כלכלית בטווח הקרוב".

בגרף אפשר לראות שההשקעות הישירות בישראל ידעו עליות ומורדות בשנים האחרונות, בוודאי על רקע מגיפת הקורונה והשפעותיה, והזינוק בהייטק בשנים 2021-2022. עובדתית, ברבעון השני של שנת 2023 (חודשים אפריל-יוני) נרשמה עלייה בהשקעות בישראל - לאחר ירידה משמעותית ברבעון שקדם לו. וזאת, לאחר ירידה הדרגתית (עם עליות קלות) מאז כינון הממשלה בסוף 2022.   

מצב התעסוקה

מדינה במילואים

שוק התעסוקה מתאושש מגיוס המילואים של תחילת המלחמה, אבל מהודק ואידיאלי זה לא

במאמר שפרסם באתר "ערוץ 7" כתב שר האוצר כי "שוק התעסוקה מהודק ושיעור האבטלה הוא מהנמוכים בעשורים האחרונים".

בסקירת המאקרו של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר (עדכון הנומרטור שפורסם לפני כשבועיים), נכתב כי ישנה "התאוששות בשיעורי תעסוקה מאז פרוץ המלחמה", אבל גם שהתאוששות זו "טרם משקפת את גיוס המילואים בספטמבר ובאוקטובר". מעבר לכך, בתרחיש הבסיס שמופיע בסקירה זו, אומנם "הלחימה העצימה הנוכחית מסתיימת במהלך הרבעון האחרון של 2024, ובשנת 2025 נרשמת התאוששות מבחינת הביקוש והן מבחינת ההיצע", אבל "נטל המילואים מתייצב ברמה גבוהה מזו טרם המלחמה".

בניכוי גיוס המילואים בחודשיים האחרונים, ניכרת התאוששות מרשימה בשוק העבודה. יחד עם זאת, אי אפשר להתעלם מהאזהרה המגולמת בהתייחסות של אגף הכלכלן הראשי לנטל המילואים. לכן ראוי להביא כאן נתון נוסף של משרד האוצר, שהוצג בכנסת ביולי: גיוס של צעיר חרדי אחד לשירות קרבי חוסך מעל 800 ימי מילואים קרביים בשנה. 

מקורות (עיבוד שומרים):

רשות החדשנות >> מצב ההייטק, דוח שנתי 2022

רשות החדשנות >> מצב ההייטק, דוח שנתי 2023

רשות החדשנות >> מצב ההייטק, דוח שנתי 2024

רשות החדשנות >> שנה ל-7.10 תמונת מצב ההייטק הישראלי >> נתוני ההשקעות בהייטק

דברי הכנסת >> מושב שני,  ישיבה ר"ג, 9 ו-12 בספטמבר 2024 >> חוברת מ"ב >> עמ' 70-71

אתר הכנסת >> חדשות הכנסת >> משרד האוצר: צופים שנסיים את 2024 בגרעון נמוך מ-6.6% >> 4.6.24

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' >> מנצחים גם בכלכלה (מאמר מיוחד) >> אתר "ערוץ 7" >> 15.10.24

בנק ישראל >> התחזית המאקרו-כלכלית של חטיבת המחקר, אוקטובר 2024

בנק ישראל >> התחזית המקרו-כלכלית של חטיבת המחקר, יולי 2023

משרד האוצר >> אגף הכלכלן הראשי >> תחזית קונצנזוס מאקרו-כלכלית, סבב שני 2024 >> 1.7.24

משרד האוצר >> תחזיות מאקרו-כלכליות >> עידכון תחזית הצמיחה לשנים 2024-2025 >> 5.11.24

משרד האוצר >> אגף הכלכלן הראשי >> סקירת מאקרו והכנסות המדינה (עדכון נומרטור) 30.10.24

משרד האוצר >> מאקרו ואומדן ביצוע תקציב (דשבורד)

למ"ס >> סיכום מאזן התשלומים לרבעון השני של שנת 2024 >> השקעות ישירות בישראל ובחו"ל

S&P global ratings >> Israel Long-Term Ratings Lowered To 'A' From 'A+' On Heightened Security Risk; Outlook Negative >> 1.10.2024